|  رنگ  |  + 0 -  | 
ADA
بستن این پنجره
راهنما

این سایت مطابق با استاندارهای ADA برای نابینایان مناسب‌سازی شده و سازگاری این استاندارد در بخش‌های مختلف لحاظ گردیده است.
بستن این پنجره

آبدهی ۵۳ درصد از چاه‌های غیرمجاز استان اصفهان کمتر از یک لیتر است

رئیس گروه حفاظت آب زیرزمینی شرکت آب منطقه ای اصفهان با اشاره به وجود بیش از ۲۱ هزار حلقه چاه غیرمجاز در این استان، گفت: آبدهی ۵۳ درصد از این چاه‌ها کمتر از یک لیتر بر ثانیه است.

به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان، دکتر مینا بگی افزود: از مجموع ۲۱ هزار و ۷۸۱ حلقه چاه آب غیرمجاز در استان اصفهان، ۱۰ هزار و ۲۴۷ حلقه چاه غیرفعال و متروکه است و ۱۱ هزار و ۵۵۲ حلقه چاه کمتر از یک لیتر بر ثانیه آبدهی دارند.

وی با بیان اینکه ۷۵ درصد از چاه‌های غیرمجاز استان کمتر از ۲۰ متر عمق دارند، ادامه داد: برداشت سالیانه از چاه‌های غیرمجاز استان به طور متوسط نزدیک به ۴۳۰ میلیون مترمکعب بوده اما با توجه به شرایط خشکسالی این برداشت‌ها به مراتب کمتر شده زیرا در واقع آبی در آبخوان برای بهره برداری نمانده است.

رئیس گروه حفاظت آب زیرزمینی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان همچنین با اشاره به وجود ۴۱ هزار و ۲۶۷ حلقه چاه مجاز در این استان، اضافه کرد: مجوز تخلیه سالانه این تعداد چاه سه هزار و ۲۰۰ میلیون مترمکعب است اما با توجه به شرایط خشکسالی هم اکنون ۱۸۰۰ میلیون مترمکعب در سال توسط این چاه‌ها در استان برداشت می‌شود.

بگی با بیان اینکه از این تعداد چاه‌ مجاز، چهار هزار و ۴۵۲ حلقه چاه حریمی در حوضه زاینده‌رود  است، ابراز داشت: مجوز برداشت این تعداد چاه  حریمی ۱۶۰ میلیون مترمکعب در سال صادر شده اما این ها نصف این میزان یعنی حدود ۸۰ میلیون مترمکعب در سال برداشت می کنند  زیرا در این سال‌ها رودخانه‌ جاری نبوده که چاه‌های حریمی آبدهی داشته باشند.

وی همچنین به وجود چهار هزار و ۳۵۹ حلقه چاه حریمی غیر مجاز در حوضه زاینده رود اشاره و خاطرنشان کرد: از این تعداد چاه غیرمجاز در حریم رودخانه ۱۴۰۰ حلقه غیرفعال و متروکه است.

رئیس گروه حفاظت آب زیرزمینی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان با بیان اینکه چاه‌های حریمی به شدت به جریان رودخانه وابسته‌اند، گفت: این چاه‌ها اگر عمق کمی داشته باشند صد درد صد به رودخانه وابستگی دارند و وقتی جریان آب رودخانه برقرار است، تغذیه می‌شوند اما در سال‌های اخیر که رودخانه‌ای وجود نداشته و جریان دائمی نبوده است عمق بسیاری از چاه‌های حریمی افزایش یافته است و از منابع آب زیرزمینی استفاده می‌کنند. 

بگی با اشاره به اینکه سفره‌های آب زیرزمینی در سالهای متمادی به واسطه جریان رودخانه تغذیه می‌ شده اما در سال‌های اخیر به دلیل نبود جریان زاینده‌رود بهره برداری از منابع آب زیرزمینی با حفر چاه‌های مجاز و غیرمجاز افزایش یافته و آبخوان خالی شده است، تصریح کرد: اصفهان هم‌اکنون افت شدید منابع آب زیرزمینی را دارد و کسری مخزن منابع آب زیرزمینی در این استان حدود ۱۳ میلیارد مترمکعب است.

به گفته وی افت سطح آب زیرزمینی در متوسط دراز مدت ۳۹ سانتیمتر در سال بوده است.

رئیس گروه حفاظت آب زیرزمینی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان با بیان در این استان ۳۵ محدوده مطالعاتی دشت وجود دارد، افزود: از این تعداد، هشت دشت آزاد است و ۲۷ دشت به دلیل برداشت‌های بی رویه از منابع آب زیرزمینی  ممنوعه و ممنوعه بحرانی است.

وی ابراز داشت: نکته مهم این است که تنها ۲ درصد از منابع آبی استان در هشت دشت آزاد قرار دارد و ۹۸ درصد از منابع آبی اصفهان در دشت‌های ممنوعه و ممنوعه بحرانی است. 

 بگی با اشاره به اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی به منظور جلوگیری از برداشت‌های بی رویه، خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۸۴ با اجرای این طرح تا پایان ۱۴۰۰، ۷ هزار و ۹۹۰ حلقه چاه غیرمجاز در استان اصفهان پر و مسلوب المنفعه شده که به صرفه جویی در برداشت ۲۲۵ میلیون مترمکعب آب از منابع زیرزمینی کمک کرده است.

وی افزود: سال گذشته با سرعت گرفتن اجرای این طرح در زمینه بستن چاه‌های غیرمجاز، ۸۰۳ حلقه چاه پر شد.

رئیس گروه حفاظت آب زیرزمینی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان ادامه داد: تمرکز ما تنها بر چاه‌های غیر مجاز نیست زیرا در سال‌های گذشته  بر اثر خشکسالی حجم آبی که از این‌ها برداشت شده به شدت کاهش یافته است، از این رو ملزم به کنترل برداشت‌ها از چاه‌های مجاز هستیم.

 

 بگی با اشاره به اینکه از سال ۱۳۹۶ تا پایان سال ۱۴۰۰، سه هزار و ۴۵۹ کنتور حجمی هوشمند الکترو مغناطیس بر چاه‌های مجاز استان نصب شده است، خاطرنشان کرد: با وجود این عزمی برای افزایش نصب کنتورهای هوشمند لازم است تا بتوانیم برداشت‌ چاه‌های مجاز را کنترل کنیم.

وی، تشکل آب بران را یکی دیگر از پروژه‌های طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی عنوان کرد و گفت: برای حفظ منابع آب چاره ای جز سهیم کردن و مشارکت ذی نفعان در بخشی از مدیریت منابع آب نیست؛ از این رو دشت مهیار جنوبی پایلوت کشوری اجرای پروژه تشکل‌های آبران شده است.

رئیس گروه حفاظت آب زیرزمینی شرکت آب منطقه‌ای اصفهان ابراز داشت: پایلوت پروژه مطالعاتی بازار آب در دشت‌های اصفهان و کاشان نیز انجام شده اما اکنون اوضاع منابع آب زیرزمینی بحرانی تر از این است که تنها مطالعه کنیم و باید اقدامات عملی و اجرایی شود.

 بگی افزود: هم اکنون برای جلوگیری از تخلفات برداشت آب حدود ۴۴ گروه گشت و بازرسی در سطح استان فعال است و برای عملکرد بهتر نیازمند افزایش گروه‌های گشت و بازرسی آب هستیم.

کد خبر: 1501
  تاریخ خبر : 29 مرداد 1401
  آخرین به‌روزرسانی : 29 مرداد 1401
 پرستو ایران پور
 375
سایتـــ های مرتبطـ

آمار بازدیدکنندگان

  • کاربران آنلاین : 12
  • بیشترین بازدید همزمان : 454
  • بازدید امروز : 2,128
  • بازدید دیروز :
  • کل بازدید : 4,105,701
  • آخرین به روزرسانی : 23 اردیبهشت 1403 08:43:37
  • شناسه IP شما : 3.133.118.23

راه‌های تماس با ما

  • آدرس : اصفهان، پل خواجو، بلوار آیینه خانه
  • کدپستی : 8164676473
  • تلفن : 03136615360-65
  • فاکس : 03136615360
  • پست الکترونیکی : info[at]esrw.ir
  • پیامک :
  • تلفن گویا :